Zorgvrijwilligers

Sinds 2015 is ons zorgstelsel aan het veranderen. Eerder hadden zorgprofessionals de ruimte om bewoners of cliënten te helpen met de zorg. Nu wordt er meer en meer een beroep gedaan op mantelzorgers. Mensen die door ouderdom, ziekte of een handicap hulp nodig hebben bij praktische klusjes of behoefte hebben aan een praatje, kunnen een beroep doen op een vrijwilliger dichtbij hen in de buurt. Ook om er eens uit te kunnen of samen een boodschap te doen kan een zorgvrijwilliger een mooie oplossing zijn. Soms zijn deze vrijwilligers aangesloten bij Sociaal Werk De Kop, maar vaak ook via een kerk of een plaatselijk belang in een van de dorpen in onze gemeente. Zo zijn er steeds meer vrijwilligers betrokken bij allerlei hand- en spandiensten. We merken dat veel mensen best iets voor een ander willen doen, maar dat hulp vraag en aanbod niet altijd bij elkaar komen. Hierin probeert Sociaal Werk De Kop te ondersteunen.

Overzicht zorgvrijwillige organisaties Steenwijkerland

Sociaal Werk De Kop heeft een overzicht gemaakt van alle organisaties die zorgvrijwilligers inzetten. Op deze lijst ziet u precies welke diensten een organisatie aanbiedt. Organisaties die in de lijst zijn opgenomen, zijn bijvoorbeeld de Vrijwillige Ouderen Adviseur, De Zonnebloem en het Riemkehuis.

Bent u op zoek naar een zorgvrijwilliger of wilt u zorgvrijwilliger worden?  Neem dan contact op met Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland 0521-745080 of via de mail naar mantelzorg@sociaalwerkdekop.nl

Verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk

Mantelzorg en vrijwilligerswerk zijn termen die vaak door elkaar gehaald worden. Toch is het niet hetzelfde. Een mantelzorger gaat zorgen als iemand in zijn of haar omgeving zorg nodig heeft. Het gaat dan om een familielid, buur en/of vriend waar al een emotionele band mee bestaat. Mantelzorgers zorgen soms wel 24 uur per dag, kunnen de zorg niet zomaar beëindigen en verrichten soms verpleegkundige handelingen. Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Als zij met het vrijwilligerswerk starten, is er (nog) geen emotionele band.  Daarnaast zorgen zij voor een afgebakende tijd (bijvoorbeeld een dagdeel per week) en kunnen zij de zorg op eigen initiatief beëindigen. Zorgvrijwilligers werken in georganiseerd verband en verrichten nooit verpleegkundige handelingen.

Contact

 Agenda

Op dit moment zijn er geen geplande activiteiten.

Overzicht

Stel een vraag

Wil je meer informatie? Laat dan hieronder je gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!