Mantelzorgwaardering

In de gemeente Steenwijkerland willen we een blijk van waardering geven aan mantelzorgers. Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Deze mensen verlenen meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden zorg aan een naaste. Onder mantelzorg valt niet de alledaagse zorg, zoals bijvoorbeeld zorg voor een gezond kind.

Uitgangspunt

"Wie zorg ontvangt, bepaalt wie mantelzorgwaardering krijgt”. De zorgvrager komt in aanmerking om een mantelzorgwaardering weg te geven als:

  • De zorgvrager verminderd zelfredzaam is, en daardoor afhankelijk is van mantelzorg.
  • De zorgvrager woonachtig is in de gemeente Steenwijkerland.
  • De mantelzorger langdurig (8 uur per week en langer dan 3 maanden) en onbetaald zorg verleent.
  • Sociaal Werk De Kop bepaalt of de mantelzorger daadwerkelijk (nog) aan de voorwaarden voldoet.

Aanmelden mantelzorger

  • Een zorgvrager mag meerdere mantelzorgwaarderingen per jaar weggeven. Als uw mantelzorger is aangemeld en ingeschreven krijgt deze vanzelf bericht over de waardering in het najaar.
  • Aanmelden kan via info@sociaalwerkdekop.nl of bel (0521) 745 080.
  • Een mantelzorger kan  slechts één waardering ontvangen per jaar. Sociaal Werk De Kop controleert of er niet dubbel wordt gewaardeerd.
  • Een mantelzorger kan zich ook zelf aanmelden, als dit voor de zorgvrager lastig is.
  • Mantelzorgers die twijfelen of ze ingeschreven staan, kunnen contact opnemen met Sociaal Werk De Kop.

Invulling mantelzorgwaardering 2024 (voor 2023 is niet meer mogelijk!)

In het najaar ontvangen mantelzorgers bericht vanuit de gemeente over de waardering. Aanvragen van de waardering over het jaar 2023 is helaas niet meer mogelijk. 

Dag van de mantelzorg

De landelijke dag van de mantelzorg is jaarlijks op 10 november. In Steenwijkerland zetten wij ook jaarlijks onze mantelzorgers in het zonnetje. Hou in het najaar onze website in de gaten voor meer informatie. 

Contact

Stel een vraag

Wil je meer informatie? Laat dan hieronder je gegevens achter. Om ervoor te zorgen dat de juiste medewerker zo snel mogelijk contact met je opneemt, vragen wij ook om jouw adres en woonplaats.