Terug naar Nieuws

Burenruzie: hoe ga je ermee om?

Gepubliceerd op:

"Een goede buur is beter dan een verre vriend" een veel gehoorde uitspraak. Maar wat nou als het niet zo botert tussen jou en de buren?

 

Waardoor kunnen burenruzies ontstaan? 

Er zijn vele oorzaken waardoor een conflict met je buren kan ontstaan, bijvoorbeeld door:

  • Geluidsoverlast
  • De erfscheiding
  • Huisdieren (of geuroverlast)
  • Diefstal
  • Parkeerplaatsen

Voor elke ruzie geldt: beter voorkomen dan genezen. Bespreek ergernissen dan ook zo snel mogelijk en voorkom dat de ruzie uit de hand loopt! Om te voorkomen dat de ruzie uit de hand loopt is het belangrijk om:

  • met elkaar te communiceren; bv. over dat ene feestje dat er aan komt
  • naar elkaar te luisteren; en dan écht luisteren naar de argumenten van de ander
  • begrip te tonen; ieder mens is anders, met andere wensen, culturen en emoties. Probeer je eens te verplaatsen in de ander
  • duidelijke en concrete afspraken te maken en deze op papier te zetten
  • daar waar nodig een expert in te schakelen die de situatie kan beoordelen. Bij discussie over de erfgrens kun je bijvoorbeeld iemand van het kadaster laten komen om ter plekke een meting te doen

Hoe kan ik ruzie met de buren oplossen?
Als er al ruzie is, wat kun je dan nog doen? Probeer in zo'n geval (weer) in gesprek te komen met je buren. Neem daarbij ook de tips genoemd bij het voorkomen ter harte: communiceer, luister en toon begrip.

Buurtbemiddeling kan je hierbij helpen. Een buurtbemiddelaar is onafhankelijk en kiest dus geen partij. Buurtbemiddelaars gaan vertrouwelijk om met de informatie en begeleiden je om samen met je buren na te denken over een goede oplossing. In Steenwijkerland kun je hiervoor contact opnemen met coördinator Kristy van Oosterhout via (0521) 745080 of per e-mail via buurtbemiddeling@sociaalwerkdekop.nl

Je kunt er ook voor kiezen een mediator in te schakelen. Een mediator kan het gesprek met jou en je buren los van elkaar aangaan wanneer je het helemaal nog niet ziet zitten om het gesprek met je buren aan te gaan.

Het bellen van de politie is alleen een optie wanneer iets echt uit de hand loopt, bijvoorbeeld bij strafbare feiten. Het inschakelen van de politie is vaak niet bevorderlijk voor de gehele situatie, probeer dan ook eerst alle andere mogelijke opties.

Voor meer informatie over Buurtbemiddeling verwijzen wij u graag naar onze folder (zie rechts).

Bekijk ook

20-05-2019

Kaarten Letter voor Letter

Dinsdag 21 mei om 19.30 uur is de theatervoorstelling Letter voor Letter in de Meenthe.
Lees meer
 
20-05-2019

Nieuwsbrief mei 2019

De tweede nieuwsbrief van Sociaal Werk De Kop (zie rechts onder 'downloads') is een feit! 
Lees meer
 
04-04-2019

Theatervoorstelling Letter voor Letter komt naar Steenwijk!

De theatervoorstelling Letter voor Letter komt op 21 mei 2019 naar Steenwijk.
Lees meer