Steunouder

Steunouders bieden kinderen een of twee dagdelen per week een gastvrij thuis en geven zo een steuntje in de rug aan ouders die wat extra hulp kunnen gebruiken

Een steunouder geeft plezier aan het kind en daarmee steun aan de ouder!

Een steunouder is een vrijwilliger die een of twee dagdelen per week een kind opvangt. De ouders hebben daardoor even tijd voor zichzelf. Ouders, die behoefte hebben aan steun, kunnen niet altijd op hun eigen netwerk terugvallen. Daardoor kunnen ze in stressvolle situaties terecht komen. Dat kan een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van een kind en leiden tot het moeten inzetten van zwaardere zorg. Steunouder wil dit voorkomen door steunouders aan deze gezinnen te koppelen.

Wie kan steunouder worden?

Een steunouder vindt het fijn om iemand te helpen en beleeft plezier aan de omgang met kinderen. Het is een dankbare taak omdat je als steunouder van onschatbare waarde kunt zijn voor ouders en hun kind. In sommige situaties is het belangrijk om je eigen grenzen te bewaken. Het is handig als je flexibel bent en makkelijk communiceert. Spreekt dit je aan, laat het ons weten!

Wat bieden wij?

Voordat je start bieden wij je een (digi)training, waarin je handvatten krijgt voor het steunouderschap en waarin je andere steunouders ontmoet. Een steunoudercoördinator begeleidt de start en de match. Je kunt altijd op de coördinator terugvallen.

Kun je hulp gebruiken bij de zorg voor je kind?

Je wilt zelf voor je kind zorgen maar soms is dat lastig. Zo nu en dan heb je even rust nodig. Een steunouder kan jouw kind een of twee dagdelen per week opvangen. Jouw kind krijgt bij de steunouder aandacht. Dat kan bij een gezin zijn, een echtpaar of een alleenstaande met ruimte in huis, leven en hart. Een steunouder biedt praktische steun. Je kunt als ouder de zorg voor je kind delen met de steunouder. Voor jouw kind kan het fijn zijn om even ergens anders te zijn en nieuwe ervaringen op te doen. In deze korte animatie leggen we uit hoe het werkt: 


 

 

 

Steunouder een hele stap

Het is best een stap om je kind bij een ander achter te laten. Dat doe je alleen als je de steunouder vertrouwt. Ook de steunouder moet wennen aan de situatie. Daarom is een wenperiode belangrijk voor jou, je kind en de steunouder. Daar zorgt de steunoudercoördinator voor. Die let erop dat het wennen voor iedereen geleidelijk verloopt. En natuurlijk maken we ook afspraken over eten, drinken, de gewoontes van jouw kind, het halen en brengen, de tijden en noem maar op. Dat krijgt allemaal aandacht.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd en wil je graag meer informatie? Of wil jij je inzetten als Steunouder? Neem dan contact op via onderstaande contactknop.

Contact

 Agenda

Op dit moment zijn er geen geplande activiteiten.

Overzicht

Stel een vraag

Wil je meer informatie? Laat dan hieronder je gegevens achter. Om ervoor te zorgen dat de juiste medewerker zo snel mogelijk contact met je opneemt, vragen wij ook om jouw adres en woonplaats.